AYAT AL-QURAN YANG MENJADI KATA-KATA MOTIVASI DALAM KEHIDUPAN MANUSIA

Spread the love
Assalamualaikum dan hai kawan-kawan semua. Didoakan semoga semua pengunjung blog drnajihaham.com sentiada dalam rahmat dan kasih sayang Allah SWT.
Dalam hidup ini, kita pasti akan berdepan dengan pelbagai fasa dan situasi tertentu. Kadang kala kita rasa gembira, bahagia dan ceria serta terus bersemangat untuk mengharungi segala cabaran dan ujian kehidupan. Dan ada kalanya kita berasa ‘down’, kurang bersemangat, sedih dan pelbagai perasaan lain yang membuatkan kita lemah untuk meneruskan kehidupan ini.
Kita tercari-cari apakah perkara atau kata-kata yang boleh memotivasikan kita. Tanpa kita sedar, Allah telah menyediakan ayat-ayat Al-Quran sebagai pedoman dan kata-kata motivasi kepada manusia untuk mencari jawapan kepada pelbagai persoalan dan permasalahan yang terjadi dalam kehidupan.
Jadi dalam entri kali ini, saya ingin berkongsi beberapa ayat al-Quran yang boleh kita jadikan sebagai pembakar semangat untuk kita terus melangkah ke hadapan.

Ayat Al-Quran Sebagai Solusi Kepada Permasalahan Hidup Manusia

Antara ayat al-Quran yang telah menjawab segala permasalahan kita..

KENAPA AKU DIUJI ??

QURAN MENJAWAB
Qs. Al-Ankabut : ayat 2-3
“Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: ’Kami telah beriman’, sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.

KENAPA AKU TAK MENDAPAT APA YG AKU INGINKAN ??

QURAN MENJAWAB
Qs. Al-Baqarah : 216
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui”

KENAPA UJIAN SEBERAT INI ??

QURAN MENJAWAB:
Qs. Al-Baqarah : 286
“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”

KENAPA FRUST & STRESS ???

QURAN MENJAWAB :
Qs. Al-Imran : 139
“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yg paling tinggi derajatnya, jika kamu orang-orang yang beriman”.

BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA ???

QURAN MENJAWAB
Qs. Al-Baqarah : 45
“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sholat; dan sesungguhnya sholat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk Tiada daya dan upaya kecuali atas pertolongan Allah semata”.

APA YANG AKU DAPAT ???..

QURAN MENJAWAB
Qs. At-Taubah : 111
“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu’min, diri, harta mereka dengan memberikan jannah untuk mereka…”

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP ???

QURAN MENJAWAB
Qs. At-Taubah : 129
“Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal”

AKU TAK SANGGUP !!!!..

QURAN MENJAWAB
Qs. Yusuf : 87
“….dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yg kafir.”
Demikianlah sebahagian daripada ayat-ayat al-Quran yang boleh kita jadikan sebagai ayat-ayat motivasi dan menjadi panduan kepada kita dalam menghadapi pelbagai persoalan dan masalah dalam kehidupan. Sesungguhnya Islam adalah agama yang dibawa oleh Nabi Muhammad sebagai rahmat untuk seluruh alam.
Sebagaimana firman Allah dalam surah al-Anbiyak, ayat 107:
Maksudnya:
Dan tiadalah Kami mengutuskan engkau (wahai Muhammad), melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekalian alam.
Sekian dulu untuk kali ini, sehingga berjumpa lagi di lain waktu. Bye..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge
1
contact saya
Powered by